Šo ģeniālo franču izgudrojumu sauc par oignon clouté, kas tulkojumā nozīmē “nagloti sīpoli” vai “sīpols ar iedurtām krustnagliņām”.
Skan neparasti, bet viss ģeniālais ir vienkāršs! Šis brīnuma sīpols, caurdurts ar krustnagliņu ziedpumpuriem, tiek izmantots kā slepenā sastāvdaļa, lai piešķirtu zupām un mērcēm neatkārtojamu garšu un aromātu.
Izveidot šādu sīpolu ir pavisam vienkārši. Ņemam parastu sīpolu, nomizojam to un ieduram 6–8 krustnagliņu pumpurus. Galvenais – nepārspīlēt, jo krustnagliņai ir diezgan spēcīgs aromāts, un pāris pumpuru ir pilnīgi pietiekami, lai radītu smalku, pikantu noti.
Tagad liekam sīpolu buljonā vai mērcē, piemēram, klasiskajā mērcē, kur tas atdod savu aromātu, un vāram līdz gatavībai! Kad ēdiens ir gatavs, vienkārši izņemam sīpolu, un neviena krustnagliņa nenonāks uz jūsu šķīvja. Tas patiešām ir ērti un praktiski!
Ne mazāk interesanta ir arī šīs garšvielas otrā versija – oignon piqué jeb “pārdurts sīpols”. Šajā gadījumā sīpolu pārgriež uz pusēm, un ar krustnagliņu palīdzību pie vienas pusītes piestiprina lauru lapu. Arī šī kombinācija piešķir ēdieniem īpašu garšu un aromātu, un pēc gatavošanas sīpolu ar lauru lapu var izņemt vienā kustībā.
Šo metodi bieži izmanto klasiskajā franču virtuvē, gatavojot krēmzupas, kartupeļu biezeņus, zivju buljonus vai baltos mērcējumus. Oignon piqué ne tikai palīdz piešķirt smalku lauru lapas un krustnagliņu noti, bet arī ļauj izvairīties no sīkiem lauru lapas gabaliņiem, kas citkārt varētu nonākt ēdienā.
Lasi vēl: Ātri marinētas sēnes ziemai- recepte jebkurām meža sēnēm
Tas ir īpaši ērti, ja gatavo bērniem vai cilvēkiem, kuriem nepatīk, ja mērce vai zupa satur garšvielu atliekas.
Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu…..
Tevi noteikti interesēs
- Ziema vēl pat nav sākusies, bet jau sola pavasari: sinoptiķi publicē prognozi 2026. gadam
- Sākot ar 6. novembri trīs zodiaka zīmēm atnāks ilgi gaidītais panākumu laiks
- “Mēs jau sen nekontaktējamies”: atklājusies aktiera Daiņa Porganta ciešā saikne ar komponista Raimonda Paula ģimeni
- Cik bieži patiesībā vajadzētu izslēgt vai restartēt mobilo tālruni
- Novembris ir pēdējais brīdis, lai “modinātu” Amarilli: pieredzējušu dārznieki padomi, kā to, lai tas kuplotu ziedu mākoņos
- Latvijas klimata daļas vadītājs publicējis pirmo tiešo prognozi par to kāda mūs sagaida ziema: ”Viegli nebūs”









